Healthy vegan Mini Kastanje Taartjes


Nieuw recept online: Healthy vegan Mini Kastanjetaartjes. Ze zijn zelfs gluten-, lactose- en suikervrij.

Via de mail kreeg ik de vraag of ik misschien een Healthy recept met verse kastanjes wilde maken. Dit leek me een hele leuke uitdaging aangezien ik nog nooit met verse kastanjes heb gekookt of gebakken. Het was alleen een hele uitdaging om ze hier in de buurt of in een supermarkt te vinden, vandaar dat het even heeft geduurd, maar uiteindelijk heb ik ze bij de Lidl gevonden.

Toen ik er mee aan de slag ging heb ik wel eerst getest of ze nog wel goed waren. Dit kun je testen door ze in een bak water te leggen, degene die blijven drijven zijn uitgedroogd en niet meer goed. Helaas bleek bij mij de helft niet goed te zijn. Ze waren niet bepaald goedkoop, €4- voor 500 gram. Was erg teleurgesteld maar heb uiteindelijk van Lidl het aankoop bedrag teruggekregen. Later kreeg ik van iemand de tip dat verse tamme kastanjes bij de Turkse supermarkt maar €5 kost voor een kilo, dus dan kun je beter eerst daar even kijken :). Of je hebt misschien het geluk dat je ze tijdens een boswandeling vind, let wel op dat je alleen de tamme kastanjes gebruikt.

Wat heb je nodig?

  • Mixer
  • Muffinvorm of cupcakevormpjes
  • Of als je een grote taart maakt een springvorm 16-18cm

Ingrediënten (1 taart of ca. 12 mini taartjes)

Vulling:

  • 200 gr verse tamme kastanje (ongepeld)
  • 40ml ongezoete amandelmelk
  • 3of 4 dadels ( medjoul of Sukkary )
  • 2 el ahornsiroop

Bodem:

  • 85 gr havermout/havermeel (glutenvrij)
  • 75 gr amandelmeel
  • 5 gr bakpoeder maar zou ook zonder kunnen
  • 4 dadels ( medjoul of Sukkary )
  • 75 ml ongezoete amandelmelk (mixen met dadels)
  • 25 ml ongezoete amandelmelk (apart houden)
  • 1 of 2 tl speculaaskruiden (naar smaak)

Bereidingswijze vulling:

  1. Snijd de kastanjes open en pel de kastanjes en kook ze daarna voor 10-15 in heet water.
  2. Haal daarna evt. de velletjes en nerfen eruit en doe de gekookte gepelde kastanjes in de mixer samen met amandelmelk, ontpitte dadels en ahornsiroop, mix het tot een fijne kastanjepuree. Proef of het op smaak is en laat het afkoelen. Begin nu aan het deeg.

Bereidingswijze Deeg/Bodem:

  1. Maal de havermout in een mixer tot havermeel en voeg het vervolgens in een kom met amandelmeel, speculaaskruiden en bakpoeder en meng het door elkaar.
  2. Ontpit de dadels en voeg het samen met een deel van de amandelmelk in mixer/blender tot een fijne dadelpuree.
  3. Voeg de dadelpuree toe aan de kom en meng het samen met het meel en amandelmelk tot een deeg.
  4. Nu kun je de cupcakevormpjes voor de helft bekleden met het deeg of bekleed een springvorm als je een grote taart wil bakken.
  5. Nu kan het voor ca 10-15 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 180 graden tot dat het goudbruin is. Laat het daarna afkoelen. ( Bij springvorm moet het ca. 20 minuten)
  6. Zodra het afgekoeld is kun je de (mini) taartbodem(s) vullen met de afgekoelde vulling. Nu kun je zelf je topping kiezen, bijv. Gesmolten chocola of  geschaafde amandelen. En klaar zijn je Healthy mini Kastanje taartjes 🙂

Leuk als je laat weten wat je ervan vind en beoordeel dit recept bovenaan dit bericht!

Je kunt de taartjes het beste in de koelkast of vriezer bewaren.

Wil je een andere healthy glutenvrij recept bakken, maak dan deze Healthy vegan glutenvrije gevulde Speculaastaart of maak deze heerlijke gezonde ontbijttaart.

Wil je geen enkel nieuw recept missen, volg mij dan via Instagram en Facebookpagina en meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

6 gedachtes over “Healthy vegan Mini Kastanje Taartjes

  1. Hoi Nathalie,
    Ik heb rond de Kerst voorverpakte kastanjes bij de Jumbo gekocht; kan ik hier 200 gram van gebruiken? Ik denk namelijk dat ze al klaar zijn voor gebruik en ik wil ze opmaken!
    Dank je wel alvast!

    Geliked door 1 persoon

    1. Hoi Sara bedankt voor je bericht. Leuk dat je dit recept wilt maken. Zijn de voorverpakte kastanjes al gekookt? 200 gram is goed, misschien moet je het alleen wat meer op eigen smaak brengen. Laat je weten of het gelukt is? Groet Natalie

      Like

  2. Vraagje Nathalie: kan ik een blik kastanjepuree gebruiken ipv losse gekookte kastanjes en toch 200gram aanhouden (dus het halve blikje)? Dit mixen met 40ml amandelmelk, 4 ontpitte dadels en 2 el ahornsiroop (of andere (=rijste-, agave-)siroop)? Ik zoek al een poos naar een vegan recept voor kastanjepureecake. Ik kwam op jouw site omdat ik ook babykoekjes wil maken voor kleinzoontje! Hoop dat je me leest…

    Geliked door 1 persoon

    1. Hai Yvonne wat leuk dat je het recept wilt maken. Ik heb geen ervaring met kastanjepuree uit blik, maar ik denk dat je het hele blikje kunt gebruiken en naar eigen smaak de dadels, amandelmelk kunt toevoegen. Veel plezier met bakken voor je kleinzoon. En mocht je nog meer vragen hebben stel ze gerust :). Groet Natalie

      Like

Wat vind je van dit bericht?